Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φέτος ο άι Βασίλης απεργεί!



Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η σχέση μου με τα Χριστούγεννα είναι σχέση μίσους-πάθους. Χωρίς καμία αμφιβολία ανήκω στην κατηγορία αυτών που μελαγχολούν, που καταριούνται τον καπιταλισμό και τον καταναλωτισμό, αλλά την ευχή μου, όταν βάζω το αστέρι στο δέντρο θα την κάνω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις -υποκρισία alert. 

Δεν έχω στολίσει ποτέ σπίτι μου, αλλά κάθε Χριστούγεννα πάω τρέχοντας στη μάνα μου -μίλησε κανείς για ενηλικίωση;- για να γκρινιάξω που θα στολίσουμε πάλι με κόκκινες και χρυσές μπάλες την ίδια στιγμή που μετράω με χάρακα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, γιατί είμαι και ψυχαναγκαστική μέσα σ' όλα -καταραμένο ζώδιο. 

Σε πείσμα όλων και σαν άλλος Σκρουτζ από χριστουγεννιάτικα τραγούδια επιτρέπονται επιβάλλονται τα «Χριστούγεννα» του  Δεληβοριά -ΦΟΙΒΟΣΑΓΑΠΑΩ-, ο «άι Βασίλης» του Γραμμένου και στο τσακίρ κέφι «τα Χριστούγεννα σημαίνουν» από τα Ημισκούμπρια. 

Κάθε, μα κάθε, Χριστούγεννα όμως κάτι σε γαργαλάει. Λίγο το πνεύμα των ημερών, λίγο που όλοι είναι καλύτεροι άνθρωποι -αν γιορτάζαμε όλο το χρόνο Χριστούγεννα, λες να βρίσκαμε το αντίδοτο της σκατανθρωπιάς;- λίγο που έχει μπουκώσει ο εγκέφαλός μας από το Χόλιγουντ, λίγο που μέχρι κι ο Σκρουτζ επηρεάστηκε, κοιτάς τα λαμπάκια και σκέφτεσαι «βρε λες; Μήπως υπάρχει το πνεύμα των Χριστουγέννων; Μήπως υπάρχει Θεός και θα νοιαστεί ξαφνικά για τα γκομενικά μου, τα επαγγελματικά μου και ό,τι άλλο μου;»

Κάπου εδώ πρέπει να σου αναφέρω και το άλλο. Εγώ τον άι Βασίλη πολύ τον πίστευα, αλλά είχα την ατυχία να 'μαι το δεύτερο παιδί -οι ψυχίατροι ξέρουν τι εννοώ- και να μάθω με τραγικό, για την παιδική ψυχή μου, τρόπο ότι ο άι Βασίλης καπούτ. «Μην είσαι χαζό, ο μπαμπάς και η μαμά μας παίρνουν τα δώρα» μου είπε με ύφος ψυχρού ενήλικα η 7 ετών αδερφή μου -αδερφάκι πολύ σ' αγαπάω, αλλά αυτή η φράση δύο συνεδρίες μου κόστισε- και εγώ ως γνήσιο 4χρονο απάντησα «ψέματα λες» και θυμάμαι που ψιθύρισα στον άι Βασίλη «εγώ θα σε πιστεύω, στο λόγο μου» -κάπου είχα ακούσει ότι ο λόγος είναι το πιο σημαντικό πράγμα, πιο πολύ κι από τον όρκο κι από τότε μόνο τον λόγο χρησιμοποιώ. Εντάξει, εκτός από μια φορά στο Λύκειο που επικαλέστηκα τα θεία για να γλιτώσω μία διήμερη. 

Λίγο η υπόσχεση, λίγο το Christmas Carol, λίγο η φύση του ανθρώπου, το πνεύμα το Χριστουγέννων σχεδόν πάντα κέρδιζε κάθε μορφής κυνισμό. Στο παρά πέντε η κατάσταση έφτιαχνε κι έφτιαχνε μόνη της, σαν από θαύμα. 

Αυτά τα Χριστούγεννα όμως, φαίνεται ότι καμία ευχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί οι ζωούλες μας έχουν μπει σε παύση και αυτή η παύση σε συνδυασμό με τον τρόμο -των καναλιών- και την ανικανότητα -της κυβέρνησης- έχουν κάνει τα νεύρα του κόσμου κρόσσια κι ένα «άι σιχτίρι, άι σιχτίρι, θα κλειστώ σε μοναστήρι» πλανάται στην ατμόσφαιρα -ή το φωνάζω εγώ δυνατά και κάνει αντίλαλο. 

Φέτος τα Χριστούγεννα μιας και ο άι Βασίλης απεργεί -καιρός ήταν, μόνο να ζητάμε ξέρουμε-  και το πνεύμα των Χριστουγέννων φαίνεται να μας κάνει ένα ωραιότατο talk to my hand, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας κι ας δοκιμάσουμε να είμαστε εμείς τα μικρά θαύματα των ημερών -για αυτό δε γράφω μεγάλα κείμενα, βγαίνει ο Κοέλιο που έχω θάψει μέσα μου.

ΥΓ. Να προσέχετε όλα αυτά που αγαπάτε! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγο πριν τα 30

Μπορείς να μου πεις τι παθαίνει ο κόσμος λίγο πριν τα 30;  Φταίει το hollywood; Φταίει το 3 κι ο συμβολισμός του, παρόν-παρελθόν-μέλλον -αλήθεια πίστευες θα ασχοληθώ με την Αγία Τριάδα;- Φταίει η δεκαετία των 20 κι όσα μαζεύτηκαν σ' αυτή; Μπορεί να μην ξέρω τι φταίει, αλλά ξέρω γιατί αντιπαθώ τα 30, λίγο πριν τα 30.  Συνοπτικά, γιατί ο ρεαλισμός μου χτύπησε την πόρτα, γιατί σταμάτησα να πιστεύω σε πνεύματα Χριστουγέννων, Άγιο Βασίλη, νόμο αναπλήρωσης, επιστροφή ενεργειών κι όλα τα μεταφυσικά, γιατί όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο φθίνει η αντίληψη πως το καλό θα νικήσει, όσο τα κεράκια συναγωνίζονται την τιμή της τούρτας, τόσο ο Σωκράτης τρώει ήττες από τους Σοφιστές, τόσο ο Μέρφι γλεντάει τον Αριστοφάνη και τόσο το φινάλε των ταινιών του Τιμ Μπάρτον φαντάζει ρεαλιστικό, τόσο συνειδητοποιήσεις ότι ο House ήταν απλά μαλάκας κι ο Ουίλσον είχε το σύνδρομο της Στοκχόλμης.   Λίγο πριν τα 30 συνειδητοποιείς ότι ο Μαγιακόφσκι θα ξεχαστεί, γιατί κανείς πια δεν συγκινείται από την μεγαλύτερη ιστ

5 φορές που γελάσαμε με τον Κυριάκο

Αυτό εδώ το ταπεινό blog παρατηρεί και καταγράφει τις μικρές στιγμές σουρεαλισμού που ζούμε -το γράφει και η περιγραφή άλλωστε- για κακή μας τύχη οι πολιτικοί μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Ρητορική η ερώτηση, από την αξιωματική αντιπολίτευση φυσικά. Ξύπνησα, άνοιξα μηχανικά το facebook κι η αρχική μου σελίδα ήταν γεμάτη από εξωγήινους αγκαλιασμένους με τον Κυριάκο -οκ, το  έ χω  παρακάνει κι εγώ με τα λαικ στις σατυρικές σελίδες-. Αναζητώ στην πάνσοφη google και έρχομαι αντιμέτωπη με το καινούριο διαμάντι « Μου διηγήθηκε λοιπόν ένας ψυχίατρος μία ιστορία, ενός νέου παιδιού, που τον κάλεσε να συνηγορήσει στην  αλλαγή φύλου επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε   ένας εξωγήινος ». Μετά από αυτό μου ήρθαν μία προς μία όλες εκείνες οι στιγμές που ο πρόεδρος αναφώνησε μετά από όσα είπε «Γιατί γελάτε κύριοι;» Η Πορτογαλία ανήκει στη Μεσόγειο. Παραδέχομαι ότι δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να κρίνω τις γνώσεις γεω

Σουρεαλισμός κι ελληνική τηλεόραση

Ελληνική τηλεόραση, ένα μέσο που έχει ανοίξει τις στοργικές του φτερούγες για να βρει ο σουρεαλισμός μια ζεστή φωλίτσα να κουρνιάσει. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ανακαλύψει τη μηχανή του χρόνου και μας κάνουν να τους ζηλεύουμε θανάσιμα για αυτό τους το κατόρθωμα. Εν έτ ε ι  2017 υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση προγράμματα που πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 2000. Τα είχαν αφήσει στην κατάψυξη για αρκετό καιρό αλλά τώρα έφτασε η ώρα για την απόψυξή τους. «Ο πιο αδύναμος κρίκος» μεταμφιέστηκε σε « still standing » και τη θέση της βλοσυρής Ακρίτα πήρε η γλυκούλα Μπεκατώρου. Μια μεταμφίεση χειρότερη κι από αυτή της Μαρίας της Άσχημης. Τα Μουσικά ριάλιτι με παίκτες κλεισμένους σε ένα σπίτι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, χωρίς Αντρέα Μικρούτσικο κι Άσπα Τσίνα -δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου-. Το survivor επέστρεψε δυναμικά, ο Αρναούτογλου αντικαταστάθηκε από τον Τανιμανίδη που με τη σειρά του αντικαταστάθηκε -πάλι- από τον Αρναούτογλου -φαύλος κύκλος λέγεται, θαρρώ-. Όλα